nedjelja, 3. listopada 2010.

8°6 Crew: Bad Bad Reggae CD (1999.)

Slika - 8°6 Crew

8°6 Crew je genijalni francuski ska/reggae/Oi! skinhead band. Bend je osnovan 1995. godine, a ime je dobio ni više ni manje nego po marki piva. U početku bend je svirao samo street punk (Oi!) no dolaskom puhačke sekcije počinju ubacivati i ska. U jesen 1997. snimili su prvi demo s 4 pjesme (2 Oi! i 2 ska). 3 pjesme s ovog albuma su se našle na kompilaciji "Hate" za label Euthanasie. 1998. godine su se odlučili da će u potpunosti preći na ska i skinhead reggae, iako u nekim pjesmama s njihovog albuma "Bad Bad Reggae" možemo pronaći dosta Oi! utjecaja, ako ne i sam Oi!. U svrhu toga proširili su svoju puhačku sekciju pa je tako bend ponekad imao između 9-10 članova. Iste godine ulaze u studio njemačke podružnice Mad Butcher Recordsa, te snimaju prvi album "Bad Bad Reggae" koji izlazi u veljači 1999. godine u 2000 primjeraka za Njemačko i Francusko tržište. Zbog navale album je ponovno otisnut u lipnju iste godine. Ostatak 1999. bend je proveo na turneji promovirajući svoj album.
2000. godina je bila nešto mirnija za bend koji je imao manje koncerata, te je večinom radio na novim stvarima. Te stvari su se našle na mini albumu "Menil Express" za Big 8 Records. Nakon gomile koncerata i turneja grupa 2002. godine uzima kratku pauzu. Neki članovi odlaze, a novi dolaze, no na kraju ništa posebno se ne događa - nema novih koncerata, izdanja itd. 2008. koncertom u Ženevi (na kojem su svirali i The Aggrolites!) bend se vrača na "scenu". Pišu se nove stvari koje nisu nažalost nigdje objavljene. Uskoro će bend potresti dvije tragedije. 6. srpnja 2009. trombonist Tonio umire od srčanog udara za vrijeme fešte povodom njegovog 35. rođendana, a početkom veljače 2010. Eric aka. Rico, bubnjar benda i jedan od osnivača, također umire. No... usprkos svemu bend i dalje nastupa, iako malo rijeđe.


"Bad Bad Reggae" je prvi album benda i apsolutno remek djelo. Zvuk bi se mogao opisati kao ska/skinhead reggae s povremenim Oi!/street punk uplivima. Od pjesama bih svakako izdvojio naslovnu Bad Bad Reggae, Harmoniska, Nice Town, The Pig i Prohibition, kao i punk rasturačiu Emuete (pobuna). Ovaj album je sigurno jedano od najboljih ostvarenja tzv. trećeg vala ska (naravno ako izuzmemo cijeli pod-val tj. ska-jazz). Tko voli nek izvoli...

Nema komentara:

Objavi komentar