subota, 6. studenoga 2010.

Don Drummond: Memorial Album LP (1969.)

Slika 1 - Don Drummond

The man with the big trombone...

Don Drummond (12.04.1932. - 06.05.1969.) je najpoznatiji jamaikanski trombonist i skladatelj, te jedan od osnivača The Skatalites.


Rođen je u Kingstonu, gdje je boravio cijeli život. Pohađao Alpha Boys School, gdje je kasnije radio kao privremeni profesor. Riječ je o strogoj katoličkoj školi, koju su pohađali dječaci iz siromašnih obitelji, a škola je bila poznata (i još uvijek je!) po strogoj disciplini, te mlaćenju učenika. Škola je naginjala prema europskoj tradiciji klasične glazbe, ali i glazbe za marširanje. U vremenu kada je Don pohađao školu, s njim su išli i mnogi drugi međunarodno priznati glazbenici kao npr. Wilton Gaynair, Owen Grey, Roy Harper i Herman Marquis. Maturirao je kao jedan od najboljih učenika, te postao vrhunski profesor. Među njegovim glavnim uzorima su bili Kai Winding (poznati danski trombonist) i J.J. Johnson (američki trombonist). On sam je inspirirao mnoge glazbenike od kojih su neki bili i njegovi učenici. Istaknuo bih poznatija imena kao što su npr. Rico Rodriguez, Rupie Anderson, Vernon Muller, Carlos Malcolm, Carl Masters, Tommy McCook, Eric Clarke, Vincent Gordon, Joe Harriot i Bobby Ellis.

40-ih godina na jamaičkoj glazbenoj sceni prevladavao je jazz i swing. Glazbenici kao što su bili Tommy McCook i Roland Alphonso su se taman počeli probijati na scenu. Njihov prvi sastav se zvao Eric Dean Orchestra [napomena: u nekim izvorima poznat i pod imenom Eric Dean's All-Stars]. Don im se priključio 1955., nakon što je 1954. proglašen za trombonistu godine. Nakon toga osnovao je i Don Drummond Four. No, karijera mu nije napredovala sve dok ga nije spazio Clement 'Coxone' Dodd (osnivač poznatog studija "Studio One" gdje je snimljena većina najboljih ploča ranog ska i rocksteadya). Drummond je upravo došao s jednog od svojih kratkih "posjeta" lokalnoj mentalnoj bolnici, te čak nije niti posjedovao trombon, no to nije smetalo Coxoneu da ga uzme kao solo glazbenika i sezonskog svirača. Drummond je odjednom od "luđaka" postao međunarodno priznati glazbenik, čije su ploče bile objavljivane na Jamaici i u UK. Prvi singl mu je izašao 1954. godine. Riječ je o singlu "On the Beach" na kojem se još našao i Owen Gray na vokalu. 1962. Chris Blackwel je počeo objavljivat jamaikansku glazbu u UK, te su se mnoge Drummondove stvari našle na Island i Black Swan rec. Drummond je snimio više od 300 pjesama prije nego li je umro u 27. godini života.

Karijera mu se nastavlja i kroz 60-te, gdje svira s npr. Kenny Williamsom. Večinom svira jazz, te ubrzo postaje jedan od najistaknutijih jazz trombonista u Kingstoneu. 1964., klavijaturist Jackie Mittoo počinje sakupljati najbolje jamaikanske glazbenike kako bi stvorili zvuk koji bi dominirao scenom/epohom. Korjeni onoga što će kasnije postati The Skatalites su bili zapravo u bendu Sheiks u kojem su osim Mittoa svirali i Johnny Moore (truba) i Lloyd Knibbs (bubnjevi). Kasnije im se pridružilo i gitarist Lynn Taitt, a Tommy McCook je odbio (te je kasnije tvrdio kako su The Skatalites njegova ideja). Mittoo je uspio uvjeriti Drummonda da se pridruži bendu, te je on [Drummond] ubrzo postao jedan od najboljih glazbenika i glavni kompozitor. To potvrđuje i činjenica da i dan danas The Skatalites većinom izvode njegove stvari. Kasnije The Skatalites su činila i imena kao što su npr: Roland Alphonso i Tommy McCook na tenor saksofonima, Lester Sterling na alt saksofonu, Leonard Dillon na trubi, Lloyd Brevette na basu, Jah Jerry na gitari, Ernest Ranglin na gitairi, Rico Rodriguez na trombonu, Arkland 'Drumbago' Parks i Cluett Johnson na basu itd. Svi su oni kasnije izgradili više ili manje uspješne solo karijere, te se potvrdili svoju "titulu" najboljih jamaikanskih glazbenika. Njihova imena su uskoro ušla u legendu.

Prvi solo singl Don Drummonda je bio "Don Cosmic", nakon čega su usljedili "Confuscious" (moj favorit!), "Ringo", "Treasure Isle", "Eastern Standard Time", "Heavenless", "Occupation", "Meloncolly Baby", "Snowboy", "Elevation Rock", "Schooling the Duke", "Valley Princess", "The Reburial of Marcus Garvey", "Addis Ababa", "African Beat", i "Further East". 1964., "Man In The Street" dolazi na UK top 10, a "The Guns Of Navarone" iz 1967. ga ponovno vračaju među UK top 10. Ovi događaji su potvrdili Drummondov uspjeh, a George Shearing i Sarah Vaughan su ga proglasili jedim od pet najboljih trombonista na svijetu (Vaughan je to zaključila nakon što je odgledala Drummondov koncert).

No, njegov nagli uspjeh nije mu najbolje pogodovao. Drummond je već od prije patio od manično-depresivnog poremečaja, a slava i nagli uspjeh su mu samo pojačali stres koji je loše djelovao po njegovo psihičko stanje. Sve je to kulmuiralo 1. siječnja 1965. godine kada je izbo nožem svoju dugogodišnju djevojku Anitu "Margueritu" Mahfood, jednu od najpoznatijih rumba plesačica s Jamaike. Zbog toga je zatvoren u Belle Vue Asylumu u Kingstonu, gdje je boravio sve do svoje smrti četiri godine kasnije. Za službeni uzrok smrti navode se "prirodni uzroci", no najvjerovatnije je riječ o srčanom udaru koji je posljedica neuhranjenosti i lošeg lječenja (dodamo li još tome i zlostavljanje i prelačivanje...). No, svaka imalo sumnjiva smrt "zvijezde" rađa teorije urote, tako da postoje barem dvije službene teorije urote vezane uz njegovu smrt. Prva je da je to sve bio plan vlade koja je željela uništiti glazbenu scenu Kingstona (vjeroatno je povezano i s borbom protiv rastafarijanizma, jer Drummond je od 1966. prešao na rastafarijanizam, kao i kompletni The Skatalites), a druga je ta da ga je ubila mafija kako bi se osvetila za smrt Mahfood.

Sve, u svemu Drummond je ostalo živuča legenda, te jedan od virtuoza na svom instrumentu, a najbitnije je ono što je ostavio iza sebe, a to je ska.

"Memorial Album" je kompilacija njegovih najboljih pjesama po odabiru Duke Reeida. Album sadrži 12 nezaboravnih hitova Don Drummonda, a izašao je za Trojan rec. 1969. Ovo je ujedno i jedan od najdržaih LP-a u mojoj osobnoj kolekciji. Od pjesama na ovom LP istaknuo bih svoje favorite, odnosno: Garden of Love, Street Corner, Latin Goes Ska, Silver Dolar, Women A Come, Konck Out Punch i Dr. Dekker.

Download

Nema komentara:

Objavi komentar