četvrtak, 4. studenoga 2010.

Junior Murvin: Police And Thieves LP (1977.)

Sumnjam da postoji netko, a pogotovo netko koga zanima glazba kakvu ja stavljam na blog, tko nikad u životu nije čuo pjesmu Police and Thieves od The Clash (s njihovog prvog albuma). To je već jednostavno opća kultura. No, sumnjam da je puno ljudi čulo originalnu izvedbu te pjesme. Original potječe od jamaikanskog roots reggae pjevača Junior Murvina, te je to ujedno i glavna stvar po kojoj je nazvan njegov debitantski album iz 1977. godine.


Junior Murvin (Murvin Junior Smith) rođen je cca. 1949. godine u lučkom gradiću Port Antonio na Jamaici. Najpoznatiji je po svom singlu Police And Thieves kojeg je objavio legendarni Lee "Scratch" Perry 1976. Prvi album mu je, kako sam već rekao, izašao 1977., a ostao je aktivan do dana današnjeg, pa mu je tako zadnji album izašao 2007. godine.


Što se tiče albuma "Police and Thieves" moram priznati da osim naslovne pjesme ostatak albuma na mene nije ostavio nekakav dojam. Glavni razlog tome je sam vokal Murvina, stoga preporučujem svima da prvo poslušaju Police and Thieves na YouTube-u, pa onda razmisle žele li skinuti album (pogotvo ako nemate flat Internet). Kad čujete njegov glas, jednostavno nećete vjerovati da to muškarac pjeva (nije da imam rodnih predrasuda, no mislim stvarno poslušajte taj glas.. :D). Od zanimljivih stvari mogu istaknuti Solomon, Lucifer i Roots Train. Tematika pjesama je, s obzirom da je riječ o 1977., sasvim jasna - rastafarijanska, što je svakako minus, barem prema mom kriteriju. Ukratko, ovaj album je zanimljiv za kolekcionare, kao i za ljude koji vole slušati The Clash, pa ih zanimaju originali pjesama koje The Clash obrađuju (napomenuo bih kako je meni bolja obrada od originala). No, u slučaju da netko voli ovakav roots reggae... samo naprijed. ;)

Download

Nema komentara:

Objavi komentar