četvrtak, 16. rujna 2010.

The Offenders: Anthems from the Gutter (2010.)

The Offenders su ska/2-tone bend iz Italije osnovan 2005. godine. Bend je osnovao frontman Valerio, koji je tada svirao bubnjeve, da bi ubrzo postao pjevač, a danas svira i gitaru. Bend je zamječen tek nakon 2007. godine kada je objavio singl "Hooligan Reggae".

Ovdje je riječ o njihovom najnovijem singlu "Anthems from the Gutter" na kojem se osim autorskih Till I Die i Oi! Skins, nalaze i tzv. bonus obrade Teenage Kicks (Undertones), Roots Radicals (Rancid), Last Caress (Misfits), Because You're Young (Cock Sparrer), White Riot (The Clash) i Allright (Supergrass).

Već na prvo slušanje ovaj singl nije ispunio moja očekivanja. Riječ je o naglom zaokretu u zvuku samog benda (zapravo, o "naglosti" se može diskutirati). Pjesme su poprimile puno "pankerskiji" zvuk dodavanjem distorzije, te je bend izgubio svoj 2-tone šarm i počeo zvučati kao prosječni ska-punk hibrid. Zapravo sam bend zvuči kao neki novi bend, pogotovo ako ovaj singl uspoređujemo s "Hooligan Reggae". Možda je i to glavni razlog zbog kojeg mi ovaj singl baš i ne paše. Osim dodatka distorzije, činjenica je i da autorske stvari Till I Die i Oi! Skins, iako su catchy i himnične, nisu ni približni hitovi kao npr. "Hooligan Reggae", "Rude Boys on The Dance Floor", "Sandy", "Run Run Run" ili "Wake Up Rebels". Osim same promjene zvuka možemo primjetiti i zaokret u "ideologiji" benda (dakako ovo "ideologija" ne treba shvačati u doslovnom političkom smislu). Bend izgleda da je tekstualno i vizualno napustio "rude boy" spiku, te ju zamijenio ska-punk. To možemo primjetiti i po nazivu pjesme Oi! Skins, po samom odabiru pjesama i bendova koje su obradili, ali i po nekom gubitku nekadašnjeg "spirit of 69" identiteta, te zamjenjivanje istog za "pankerskiji" (npr. više nema onih Mod krugova, već su tu neke karirane stvari...). Usprkost činjenici da mi ovaj singl nije slegao, a ponajviše zbog mojih "ortodoksnih" očekivanja, moram pohvaliti obrade Cock Sparrera i Rancida, koje su stvarno dobre.

Na kraju krajeva, provjerite sami i prosudite.


Nema komentara:

Objavi komentar